Инициативата „Да изчистим България заедно“ разширява своя обхват и ни събира в нови възможности да подобрим средата, в която живеем. От старта до сега над 2 050 000 доброволци събрахме 90 000 тона отпадъци и премахнахме повече от 13 700 нерегламентирани сметища и замърсени зони. През тази година кампанията се разраства и ни кани да направим и още нещо за по-добрия живот на всички. „Амбицията ни е вдъхновена от това, че имаме все повече доброволци, все повече приятели, все повече хора, които искат да правят добро – заедно, в контакт и в компанията на други хора, които искат два правят добри дела. „Да дадем добрия пример“ е слоганът, който ще ни обедини на 14 септември.“ – съобщи в интервю по bTV Radio Мария Лазарова от екипа на bTV.

Идеята за развитие на инициативата в нова посока идва от начина, по който кампанията се случва през годините. Много често акциите са свързани с дейности по облагородяване на почистените пространства. Миналата година имаше такива примери със засаждането на 15 000 фиданки край Долна Диканя и обновяването на ботаническата алея в Дендрариума на Витоша. „Много искаме тази година да насърчим още такива примери и да превърнем деня на голямото почистване в празник на добрите дела.“ – коментира Мария Лазарова. Така на 14 септември тази година ще почистим, където е нужно, но също така ще възстановим туристически пътеки и маркировки, ще правим добри дела за общността, за възрастни хора и за хора в нужда.

Чистата среда означава по-високо качество на живот и един от неговите елементи е облагодоряването на средата, в която живеем. „Нещото, което направи магията толкова въздействаща, е усещането да сме заедно, да обединим усилията си, да не сме изискващи, а всеки да направи каквото може. Когато сме обединени и правим това с обща мисъл, се получава голямото нещо.“ – прави извод Мария Лазарова. Тя припомни първоначалните скептични реакции на инициативата – че няма да се постигне нищо за един ден или пък че това е работа на общината. „В момента над 2 000 000 доброволци само за няколко часа в осем дни сме направили толкова, колкото институциите биха свършили за 24 години. Аз предпочитам всяка година по няколко часа да имам ангажимент с приятели да свършим нещо добро, а не да чакаме. Нека да опитаме нужното да го направим ние, да дадем добрия пример. Когато сме заедно, обединени, животът ни може да бъде по-добър.“ – казва Мария Лазарова. В тази нова култура на живот стандартите са чистота, инициативност, активност, подкрепа и общност.

Интервю на Светослав Николов с Мария Лазарова от bTV:

„Щастливи сме, че като едни от отличниците в кампанията, именно стотиците хиляди доброволци в България ще открият на 14 септември второто издание на Световния ден на почистването, което ще завърши в Хавай през нощта на 21 септември. Вярваме, че всички ние заедно носим промяната, от която планетата ни има нужда.“ – каза на събитие за старта на тазгодишната кампания Анна Грил, директор за Европа на глобалното гражданско движение Let’s Do It World.

За втора година в рамките на тази среща bTV Media Group отличи 50 от най-резултатните и лоялни партньори на кампанията „Да изчистим България заедно“, сред които национални и регионални институции, бизнес организации и изявени доброволци. В присъствието на водещите на събитието Антон Хекимян, Александра Кръстева, Флорина Иванова и Валери Генов, едни от най-изявените български спортисти, актьори и обичани телевизионни лица връчиха призове на рекордьорите в миналогодишната акция. Сред тях са областите, обединили най-голям брой неправителствени и бизнес организации и институции през 2018 г. – Варна, Бургас и Русе, както и областните градове Плевен, Благоевград и Силистра, постигнали абсолютен рекорд на регионално ниво по брой доброволци за каузата. Призовете за най-много почистени места и активности на картата заслужиха РИОСВ – Шумен, Софийска област и областите Търговище, Пловдив и Разград. Областните администрации на Пазарджик, Велико Търново и Хасково пък получиха награда за успешното участие в кампанията на всички общини от техните територии.

Награди имаше за Държавно горско стопанство - Якоруда, които заедно с националния отбор по биатлон, руския национален отбор по биатлон и Ендуру клуб – гр. Костенец почистиха зоните за отдих и спорт около язовир Белмекен. Отличията за най-голям брой доброволци в защитена територия получиха волейболен отбор „Левски“, представители на Fitness Pulse, Endava и VMWare, както и домакините от природен парк „Витоша“. bTV Media Group награди и екипа на HomeMax, които се превърнаха в посланици на добрия пример, като се погрижиха за възстановяването на ботаническата алея за незрящи в местността Дендрариума. Признателност за всеотдайността си към каузата получиха още системата на Coca-Cola, които в рамките на голямото чистене организираха и проведоха 26 акции, най-мащабната от които съвместно със Столична община и „Екопак България“.

Призове за устойчивата си доброволческа дейност заслужиха TELUS International и Югозападното държавно горско предприятие, Никола Рахнев и „Гората.бг“, които засадиха над 15 000 фиданки в района на язовир „Студена“, както и доброволците, почистили парк „Кайлъка“ в Плевен. Сред най-дългогодишните партньори на инициативата отличени бяха ЕСРИ България, Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и „Метрореклама“. Награди получиха още РИСОВ – Пазарджик и домакините на екстремната акция за почистване на 12 тона боклуци от язовир „Батак“ с каяци и лодки – „Еко къмпинг Батак“. Екипът на „Кауфланд България” беше отличен за почистването на рекордните 30 тона отпадъци от сметището в района на село Слокощица, Кюстендилско. Специален приз получиха и Найден Недев от Sub Diving, както и представителите на Dive Club Baracuda, които с над 50 водолази извършиха дълбоководни акции в района на Созопол, Варна и Бургаския залив. В рамките на срещата бяха отличени и най-добрите домакини, осигурили логистиката на ключови доброволчески акции в страната – Столичен инспекторат и общините Ботевград, Самоков, Елин Пелин, Батак и Якоруда.

На основната снимка към публикацията: Главният изпълнителен директор на bTV Media Group Флориан Скала с водещите на церемонията Антон Хекимян, Александра Кръстева, Флорина Иванова и Валери Генов.