Държавата предприема спешни мерки да осигури по аптеките достатъчно количества спирт, маски и дезинфекционни препарати. Това съобщи след извънредно заседание на кабинета икономическият министър Емил Караниколов, цитиран от БГНЕС.

Министърът, както и премиерът Бойко Борисов, апелираха обществеността да не се презапасяват с провизии като за война. Караниколов допълни, че от държавния резерв ще бъде осигурен спирт, както и от Фонда за бедствия ще бъдат отпуснати допълнителни средства за нуждите.

По думите му ежедневно се следи цената на консумативите през борсата и не се очаква поскъпване.

Шефът на ВМА и ръководител на кризисния щаб към ВМА Венцислав Мутафчийски заяви, че ще се дава по два пъти на ден информация дали има случаи на коронавурус в страната. Стана още ясно, че болниците „Пирогов“, „Александровска“ и ВМА са готови в случай на бум на коронавирус, да обособят отделни сгради за заболелите.

Образователният министър Красимир Вълчев заяви, че се ограничават пътуванията в Италия и Китай. По решение на родители е решено да се отменят визити по програма „Еразъм“ в други европейски страни.

Ще бъдат засилени мерките по хигиена. От следващата седмица часовете в градините и училищата ще започнат с кратки указани за хигиена.