Деца от столичен център за настаняване от семеен тип ще покажат своите разностранни таланти в коледен спектакъл в зала „В парка“ на НДК от 19 ч. тази вечер. За малчуганите се грижат доброволците от фондация „Дечица“, които също ще участват в представлението. Различните жанрове на изявата ще покажат възможностите на децата в много направления – те, например, изучават народни танци и провеждат занимания по хип-хоп. „Нашата идея е да съберем колкото се може повече хора, защото това е много голямо събитие за децата.“ – казва създателят и управител на фондация „Дечица“ Богдана Манова в студиото на bTV Radio.

Неправителствената организация е създадена преди 10 години, когато група приятели посещават малчугани в дом и им носят коледни подаръци, за да ги зарадват. „Видяхме едни прекрасни деца, които веднага се насъбраха около нас, задаваха ни много въпроси, рецитираха стихчета, галеха ни, гушкаха ни. Така разбрахме, че те имат нужда не просто от един подарък по Коледа, а от общуване през цялото време.“ Сега доброволците на „Дечица“ са всеки ден с децата, за да им дават грижа и осигуряват подкрепа. „Правим това, което един родител прави, по възможно най-ефективния начин.“ – описва мисията на фондацията Богдана Манова.

Ежедневни са заниманията с преподаватели, логопеди, психолози. „Всеки ден се събирам в нашето клубче, където децата учат уроците си. Понякога е необходимо съвсем малко за едно дете, за да повярва в себе си. Както в семейството – ако имаш затруднения по определен предмет, някой сяда до теб и ти показва нещата.“ – прави паралел Богдана Манова. И тъй като всяко дете има свой характер и потенциал, свои желания и нагласи, се организират разнообразни курсове, в които те могат да се включат. „Децата са много талантливи, имат разностранни интереси и понякога просто една крачка ги дели от това да бъдат успешни.“ – посочва създателят на „Дечица“.

Затова редовно се организират срещи с вдъхновители, разходки в планината, лагери, концерти, изяви, творчески занимания. „Наскоро при нас дойде човек, който в продължение на 54 дни бе бягал по 100 километра. Децата известно време въобще не можеха да си представят колко голям подвиг е това. Но след това решиха и те да започнат да бягат. Палят се много лесно, а хората имат голямо желание да участват в този процес.“ Доброволците разказват за своите професии и хобита, децата посещават работните им места. „Хоризонтът на децата се разширява много и те разбират, че имат огромен набор от професии, от които могат да избират след време и това им помага да се ориентират за вбъдеще.“ – определя перспективите пред тях Богдана Манова.

Всеко дете има ментор, който в индивидуална програма му помага, напътства го и споделя своя опит. „Децата имат нужда да бъдат подкрепяни в лицето на един човек целогодишно. Доброволците помагат с времето си, с усилията си, с най-доброто, което имат, със знанията и с уменията си. Те се срещат, говорят си на различни теми, споделят. Така детето укрепва, добива самочувствие и започва да вярва в себе си и в това, че може да бъде успешен човек, да създаде семейство, да работи това, което би искал да прави, да осъществи мечтите си. Нашата цел е да помагаме на децата да сбъдват своите мечти и да се реализират. Доброволците вярват в децата. Когато окажем такава подкрепа, помагайки на детето в емоционалното му развитие, то може да разгърне много голям потенциал и да покаже всичко, на което е способно.“ – уверена е от досегашната практика Богдана Манова.

Насърчени, самите деца искат да бъдат доброволци. Те изработват картички и сувенири за благотворителни базари, участват в акции по почистване, разхождат кученца в приют, помагаха на други деца в неравностойно положение. „Те се чувстват много удовлетворени от това, че биха могли да помогнат на някой друг.“ – посочва развитието на децата Богдана Манова от фондация „Дечица“.

Интервю на Светослав Николов: