Парламентът ще разгледа промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Законодателните промени съвпадат с днешния Ден за по-чист въздух.

Кметът и служителите на Столична община няма да използват личните и служебните си автомобили днес.

Очаква се примерът им да бъде последван от служители на министерства, районни администрации, Народното събрание и Министерския съвет. Хиляди служители от частния сектор също са заявили, че ще се включат в инициативата.

Целта на кампанията е да бъдат привлечени колкото се може повече хора, които да променят ежедневните си навици – като отказ от автомобили, разделно събиране на горими отпадъци, преминаване на екологично отопление и така да подпомогнат подобряването на качеството на атмосферния въздух.

От миналата седмица започна масирана кампания за проверки за нерегламентирано изгаряне на открито, каза пред bTV зам.-кметът по екологията Йоана Христова.

Патрули на Столичния инспекторат и на районното полицейско управление са постоянно на терен, включително и през нощта. Вече имаме и първите съставени актове, но тъй като административните санкции не са достатъчни за този тип превенция, кметът Фандъкова поиска инкримининаране на изгарянето на открито, така че се надявам в скоро време това да носи и наказателна отговорност, допълни тя.

По думите ѝ 55 000 са домакинствата на територията на София. „Още миналата година поискахме да се въведат стандарти за дървата и въглищата. МОСВ вече има проект на този стандарт, който да влезе в сила.  Надявам се скоро той да бъде одобрен”, отбеляза тя.

Зам.-кметът посочи, че другата страна на въпроса е свързана с поетапна подмяна на отоплителните инсталации. „Имаме такава готовност, самите граждани също вече са готови да започнат този тип поетапна подмяна с безвъзмездна помощ от общината”, заяви Йоана Христова.