Във втория си работен ден от новия политически сезон народните избраници ще стартират с дебат по поредните промени в Изборния кодекс, свързани с машинно гласуване, каквото трябва да се проведе на следващите избори, когато и да са те. Законопроектите са два – на ГЕРБ и ДПС, а новите текстове ще бъдат гласувани на първо четене в пленарната зала.

Управляващите от ГЕРБ предлагат да има минимум едно устройство в секциите с над 300 избиратели, но всеки сам да избира как да упражни правото си на глас – на машина или с хартиена бюлетина.

Управляващите предлагат още в кодекса да бъде разписана и специална глава, предвиждащи смесена система при вота за Велико народно събрание – 200 депутати да се избират пропорционално, а останалите 200 мажоритарно.

Отговорността за организираното машинно гласуване пък управляващите прехвърлят изцяло на ЦИК, срещу което преди няколко дни възрази председателят на изборната комисия Стефка Стоева. Макар и формално да депозира лични мотиви за напускането на поста, стана ясно, че тя е настоява закупуването на машините да се извърши от държавата, в лицето на изпълнителната власт.

Оттеглянето на Стефка Стоева от поста също трябва да бъде формално одобрено от депутатите в пленарната зала, като все още няма внесена кандидатура за неин наследник. По правило нейните функции би следвало да се поемат от един от заместниците ѝ.

В рамките на заседание депутатите трябва да гласуват и оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов, който се оттегли от поста на 26 август, без да обяви мотиви за това. Предложението на управляващите е той да бъде наследен на поста от досегашния му заместник и бивш районен съдия Десислава Ахладова.