Депутатите се събират днес на извънредно заседание, за да започнат обсъждането и гласуването на второ четене на парите за здраве, държавното обществено осигуряване и държавния бюджет за догодина. По правило първо трябва да приемат първо бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Националния осигурителен институт (НОИ) и чак тогава този на държавата.

Бюджет
(Photo: btvnovinite.bg)

Парламентарната бюджетна комисия прие вчера държавния бюджет. Управляващите спазиха обещанието си и махнаха текстовете, с които се орязваха социалните привилегии в силовите ведомства.

Бюджет - графики
(Photo: bTV)

В началото на ноември с внасянето на проектобюджета за 2016 г. финансовият министър Владислав Горанов предложи да се орежат значително социалните придобивки за служителите в системата на МВР и на отбраната: да отпадне допълнителното заплащане от 2% за прослужено време, да се свали таванът на обезщетението, което се получава при пенсиониране и да се намали платеният годишен отпуск от 30 на 20 дни. Това предизвика масови протести на полицаи и в крайна сметка кабинетът отстъпи.

Заради протест на работещите в музеи, галерии и библиотеки пък бяха отпуснати допълнително 10 млн. лв. за техните заплати.

Отпускат се повече пари за здраве и образование, и 2 млн. лв. за заплати на служителите в НОИ.

От 1 януари 2016 г. минималната заплата трябва да стане 420 лв., пенсиите се индексират от 1 юли с 2.5 %, увеличават се с малко и семейните помощи.

Бюджет
(Photo: btvnovinite.bg)

В бюджета за следващата година са заложени приходи от 33 млрд. лв., разходи – 34.8 млрд. лв., дефицит – 1.8 млрд. лв. или 2%. Предвиден е растеж на БВП с 2.6%.