Зорница Русинова беше избрана за нов социален министър.

Тя наследи на поста Ивайло Калфин, след като 135 депутати гласуваха за кандидатурата ѝ, 68 се4 обявиха против, а осмина от народните представители се въздържаха.

Рокадата беше подкрепена от ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ), Патриотичния фронт (ПФ), АБВ и БДЦ. Против гласуваха от "БСП лява България", ДПС и "Атака".

Парламентът гласува и решение за структурни промени в правителството, с които вицепремиерите вече ще са трима, вместо четирима.

Същевременно Ивайло Калфин се оттегли и от депутатското си място, на което имаше право, след като напусна кабинета.

Ивайло Калфин: Не са водени разговори за президент с менНямам намерение да участвам в символични битки, каза още Калфин

„Виждам, че продължаваме да пречим на някои хора за монопол в лявото пространство, но така ще бъде”, коментира той по време на дебатите преди гласуването на номинацията на Русинова.

„Нямам намерение да правя отчет, но днес се чува малко думичката труд. За 2015 г. България е страната в ЕС, в която най-бързо растат доходите от труд и намалява безработицата.

Очевидно всички ние с подкрепата на парламента сме постигнали резултати. Направихме важни промени в социалното законодателство, сигурно не са безспорни, но за мен социалната политика не бива да замества доходите от труд”, каза още Калфин.

„Усилията ни бяха насочени към социалната справедливост. Ако се отмени пенсионната реформа, трябва да се обясни защо се прави това. Грижата на държавата трябва да отиде към здравеопазването”, смята той.