Парламентът отхвърли предложението размерът на обезщетението за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст да се обвърже с минималната работна заплата – 420 лв. в момента. Сега за втората година от отглеждането на детето работещите жени взимат само 340 лв. на месец (през първата година те получават 90% от дохода, върху който са се осигурявали последните две години преди раждането).

Промяната в Кодекса за социално осигуряване беше внесена от депутати от БСП и беше отхвърлена на първо четене с 57 гласа "за", 2 "против" и 80 въздържали се, предаде БТА.

От БСП, Патриотичния фронт и "Атака" подкрепиха предложението. "За" бяха и петима депутати от Реформаторски блок, а един се въздържа. Народните представители от ГЕРБ гласуваха "против" и въздържал се. От АБВ, ДПС и БДЦ също се въздържаха при гласуването.

Според вносителите за увеличението на обезщетението за майчинство ще са необходими около 19 млн. лева годишно, тъй като по данни на Националния статистически институт броят на осигурените лица, които получават обезщетение за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст е около 39 хиляди.

Мариана Тодорова от АБВ посочи, че парите трябва да бъдат насочени към строителство на детски градини и ясли, а не да се поощрява дългото оставане вкъщи, защото младите майки остават твърде много време извън пазара на труда.

Когато предложите работа на майките, те сами ще се върнат от майчинство, репликира я Георги Гьоков от БСП.

Корнелия Нинова от БСП призова народните представители от ГЕРБ да излязат и да кажат защо са против обвързването на обезщетението за майчинство с минималната работна заплата. Никой от партията мандатоносител обаче не изрази позиция в пленарна зала. Думата не взеха и от РБ, ДПС и БДЦ.

По думите на Нинова управляващите не отговарят на въпроса защо отказват увеличаване на майчинството, защото нямат сериозни аргументи. „Всички сме съгласни, че има демографска криза. Освен това от 1 януари 2016 г. увеличихте осигуровките, а замразихте обезщетението за майчинство”, посочи Нинова.

Тя попита защо от преизпълнението на приходите да не се отделят 19 млн. лева за майките. Относно аргумента парите да отидат за детски градини вместо за майчинство Нинова каза, че в бюджета за 2016 г. не са отделени пари за нови детски градини.