Депутатите приеха Бюджет 2017 на първо четене. 102 народни представители гласува "за" проекта, внесен преди оставката на правителството от Министерския съвет. 58 депутати гласуваха "против", а 11 се въздържаха.

Народните представители от БСП не подкрепиха проекта, както бяха заявили и по-рано. 23-ма депутати от ДПС също бяха "против".

„За” проекта на първо четене гласуваха и от „Атака”, БДЦ и Реформаторския блок. От Патриотичния фронт един депутат гласува „против”, а 9 се въздържаха.

От БСП предварително обявиха, че са против, защото настояват да отпадне плоския данък и искат възстановяване на прогресивното подоходно облагане. От патриотичния фронт пък настояваха за минимална пенсия от 300 лв.

Проектобюджетът за 2017 г. предвижда ръст на икономиката между 2,5 и 3%. Най-много допълнителни средства през следващата година ще получи сектор отбраната и сигурност.

Кабинетът гласува проекта на Бюджет 2017Не се очаква министрите да променят параметрите, предложени от Министерството на финансите

Предвидени са и пари за увеличение на учителските заплати. Допълнителни пари трябва да бъдат отпуснати и за сектора на здравеопазването, както и за вдигане на минималната работна заплата - тя става 460 лв. от януари 2017 г.

Между първо и второ четене ще има предложения за промени.

Ако разходната част  се раздуе, няма да се увеличи минималната работна заплата, възнагражденията на учителите, помощите за деца с увреждания, предупреди финансовият министър в оставка Владислав Горанов. Той призова депутатите да не се поддават на популизъм.

Предстои приемането на бюджета на второ четене от парламентарните комисии. Именно там ще стане ясно коя политическа сила какво предлага и могат ли тези предложения да минат на второ четене в пленарна зала.