Парламентът прие да бъде публикуван секретния доклад на одиторската фирма „Аликс Парнърс” за фалита на КТБ чрез приетите на първо четене промени в Закона за банковата несъстоятелност. Текстовете бяха предложени от народните представители от ДПС Йордан Цонев, Петър Чобанов и Делян Пеевски.

Промените бяха приети със 124 гласа „за”, 0 „против” и четирима „въздържал се”.

Законопроектът предлага временните синдици на КТБ (н) да публикуват на електронната си страница доклада от проверката на банковата несъстоятелност, който в момента се намира в секретната секция на Народното събрание.

Депутатите започват работа по закона за банкова несъстоятелностТой има за цел да разплете казуса около фалиралата КТБ

Според вносителите измененията са продиктувани от обществения интерес и са естествено продължение на политиката на ДПС за осветляване на всички факти и обстоятелства отнасящи се до фалита на КТБ.

По време на дебатите Йордан Цонев, един от вносителите на промените, заяви, че след разговори с председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков е станало ясно, че няма опасност държавата да претърпи вреди от разсекретяването на доклада.

„Защо международното разследване на наетата компания за КТБ се ограничи до писането на доклад, а не до събиранията на вземанията, разбира се, срещу определен процент?”, запита на свой ред Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Според него парламентът може да направи препоръка именно в посока събиране на изчезналите пари от КТБ.

„Да, ще ви подкрепим с тези предложения - такава компания трябва да разследва паричните потоци, но и да връща неправомерно източените средства”, съгласи се Йордан Цонев.

Според него конфиденциалността на договора е излишна, когато става дума за обществен интерес и пресичане на порочни банкови практики.