На 14 април от 20:00 часа в Sofia Live Club ще се състои премиерата на новата концертна програма на Мира Кацарова – Desafinado LIVE. Проектът е посветен на жизнеутвърждаващата музика на Бразилия, нежните боса нова мелодии и топлите ритми на латино джаза.

       В своята програма Мира е подбрала класически и модерни теми от едни от най-знаковите имена в историята на боса нова, които са претворени по нов начин. Освен личния прочит на певицата, която от години живее с музиката на най-добрите примери в съвременния латино джаз и емблематичните гласове, композитори и инструменталисти от миналото, в Desafinado LIVE публиката ще чуе и интерпретациите на Мирослав Турийски, който е автор на по-голямата част от аранжиментите.

       В премиерния концерт на 14 април на сцената с Мира ще бъде любимото й трио, с което тя работи винаги – Христо Йоцов (барабани), Веселин Веселинов-Еко (бас) и Мирослав Турийски (пиано). В музикалното пътешествие до Бразилия в Sofia Live Club участие ще вземат и гост-музикантите Николай Карагеоргиев (китари), Младен Димитров (перкусии и програминг) и талантливият Павел Терзийски (вокал). След концерта DJ Mr Moon (Младен Димитров) ще направи специален тематичен сет с нео бразил, нео боса и електро бразил.

        След концерта в Sofia Live Club Desafinado LIVE ще бъде представен в Пловдив, Бургас и Варна с поредица от концерти, а преди лятото ще гостува отново в София. Благодарение на Schweppes, които подкрепят целия проект, всички събития ще бъдат с вход свободен. Едва ли има човек, който поне веднъж да не е изпитал лекотата и щастието, които бразилската музика носи. Дори в характерната за някои композиции тъга има усещане за свобода и победа на живота над всички препятствия и несгоди, които срещаме по пътя.

       Desafinado е музикален термин за нота извън лада, която звучи фалшиво, необичайно. Това е и философията на едноименното предаване по Джаз ФМ радио, в което Мира Кацарова вече 15 години среща слушателите с онези музиканти и артисти, които са инакомислещи и различни, с бразилските ритми и интонации в съвременния джаз, с автентичните настроения на боса нова и самба и на цялата традиционна бразилска музика, повлияла силно на съвременната музика изобщо.

       Ето какво споделя самата Мира за предстоящия проект, музиката и вдъхновенията в него:

       „Тази година предаването ми за латино джаз Desafinado навършва 15 години в ефира на Джаз ФМ. От 2001 година на честотата на единственото джаз радио в България имам щастието да представям тази светла и пълна с енергия, радост и любов към живота музика. Бразилската музика е в центъра на моите интереси от години и винаги съм искала да изпея някои от тези песни. Събрах някои известни и не толкова известни бразилски теми на класически и по-модерни бразилски композитори - Антонио Карлос Жобим, Жоржи Бен,  Жоао Жилберто, Карлиньош Браун, Джаван, Иван Линс. Програмата е основно акустична, но има и няколко песни, които са поднесени в модерна стилистика с комбинация от акустични изразни средства и електронно генерирани звуци и бийтове.


       Боса нова е музикално течение, което се появява официално през 1958г. с първите записи на песните на А.К. Жобим - Desafinado и Bim Bom, интерпретирани за първи път от Жоао Жилберто. Тогава част от песните влизат като саундтрак във филма Черния Орфей, който става световноизвестен. Боса нова се появява в Рио де Жанейро, но става световен феномен. Много джаз музиканти са привлечени от този стил и през 60-те години на миналия век има поредица от албуми с провокативни и иновативни интерпретации на този стил. Той продължава да вълнува вече повече от 5 десетилетия поколения музиканти и певци.

       В края на 90-те отново преживява Ренесанс с новите и модерни електронни версии на стила. Представители на това съвременно явление са Бебел Жилберто, Боса кока нова, Суба.

       През последните години се говори за модерна акустична боса нова, интерпретирана интелигентно и по нов начин в контекста на джаза от редица джаз певци като основни представители са Лусиана Соуза и Гретчен Парлато.

       Всичко това е нашето вдъхновение - от автентична боса нова, през новаторски джаз интерпретации с бразилски дъх, до електронните съвременни версии на тази музика. Фокусът в Desafinado LIVE е красотата на мелодиите, богатството на ритмиката и онова очарователно чувство, закодирано в една от най-поетичните думи на португалски saudade. Смисълът е труден за превод, но е белязан от носталгия по бреговете, по близките и любими хора, горчиво-сладки настроения и онази уютна тъга, която е важна за всеки, който иска да изпълнява боса нова...“

          Desafinado LIVE е като рецепта за щастие, която ще ни позволи да виждаме живота винаги откъм светлата му страна. 14 април, 20:00 часа, Sofia Live Club - входът за срещата с музиката на Бразилия е свободен...