Възможност за многобройни и разнообразни спортни занимания при свободен вход предоставя на децата и техните семейства Столична община в осмото издание на програмата „Ваканция“. „Тя е част от по-голямата рамка за организирането на разнообразни дейности при свободен вход за децата, техните семейства и хората от третата възраст. Със своите бази участват спортни клубове, читалища, общински културни институти, музеи, театри, общинските центрове за подкрепа на личностното развитие.“ – коментира пред bTV Radio заместник-кметът по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ доц. д-р Тодор Чобанов. През тази година активностите се провеждат на територията на 23 столични района, като има  97 дейности в сферата на културата и изкуството и 75 в областта на спорта и туризма.
 
Основни партньори на програма „Ваканция“ са „Спортна София“, националните спортни федерации, Националната спортна академия и около 80 спортни клуба в цяла София. Най-популярните локации са двете общински спортни зали – „Триадица“ и „Челопечене – Кремиковци“, петте училищни басейна (в 144 СУ, 131 СУ, 150 СУ, 153 СУ и 145 СУ), базите на „Спортна София“ в Борисова градина и парк „Възраждане“. Дейности се развиват и в 43 културни центъра и читалища, 37 училища и 18 детски градини. Програма „Ваканция“ продължава до 31 юли, а програмата е публикувана на сайта на Столична община.
„Много голяма част от общинските дейности са организирани с философията, че в центъра на вниманието е детето, младият човек. Това са хората, които сега се изграждат, които са бъдещите двигатели на икономиката, на културния и обществения живот. Много от тези програми в областта на спорта и културата предлагат на младите и на техните семейства разнообразни дейности, които формират модел на активен начин на живот. Резултатите са еднозначно добри. Децата с медали и награди от национални и международни състезания за последната година са 180.“ – коментира заместник-кметът доц. д-р Тодор Чобанов.
 
През предходната година отличените на надпревари у нас и по света столични ученици са били 150. Децата получават индивидуални стипендии, както и средства за пътуване, за да могат да се включат в състезанията. Същевременно чрез 150 места за безплатно спортуване в София – само фитнесите на открито са над 65 – младите се насърчават за тяхното физическо развитие. „Това е възможно най-добрият начин те да прекарват свободното си време в компания, социализирайки, развивайки себе си и своите умения, повишавайки здравния си статус. Това са ценности и начин на живот, които се формират у децата и остават за цял живот.“ – каза доц. д-р Тодор Чобанов.
 
Интервю на Светослав Николов: