Детските градини у нас отварят от 22 май, съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Няма да се изисква медицинска бележка от всяко дете, за да няма струпване пред кабинетите на личните лекари и заради кратките срокове, уточни здравният министър.

На входа ще се измерва температурата на децата с живачен термометър. 

Родителите ще подписват декларация, че са запознати с всички предприети мерки и доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в градината или яслата.

Министърът на образованието Красимир Вълчев призова родителите, които имат възможност, да оставят децата вкъщи. Също да не се използва обществен транспорт, а личен за тези, които ще бъдат изпратени в градините.

"Общините вземат решение кога да бъдат отворени детските градини между 22 май и 1 юни. Те ще ги подготвят ще решат на коя дата да бъдат отворени точно. Това ще стане след проучване и запитване на всеки един родител", уточни Вълчев. 

Може да се осигури дистанция между групите и между учителите в градината, но в самата група дистанция между децата няма как да има, коментира още министърът на образованието.

Ако се установи заразяване с коронавирус в някоя детска градина, ще бъде поставяна под карантина отделна група или цялата градина, както и досега морбили, скарлатина и др., обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Там, където има отделни групи, където децата са по-големи, се поставя под карантина групата само. Но ако са по-малки децата ще се поставя под карантина цялата градина. Ние нямаме притеснения за децата и здравето им, имаме повече притеснения за персонала, който работи там, защото децата могат да пренесат инфекция", добави Кунчев.

Здравният министър уточни, че ще направят тестване на 1000 души от персонала в яслите и градините.