Столичните църкви се дезинфекцират, като се обработва и пространството около тях. Дейностите се извършват от различни фирми по едно и също време и се контролират от Столичния инспекторат. Това съобщи пред bTV Radio директорът инж. Веска Георгиева. С дезинфектанти се обработват и улици, площади, тротоари и открити площи, кофи за отпадъци и кошчета за боклук, подлези и навсякъде, където извънредната обстановка го изисква, добави тя в предаването „За града“.

На 20 април ще има допълнително извозване на отпадъците от опаковки. Инж. Георгиева призова при пролетното почистване ненужните предмети да се изхвърлят разделно, а клоните да не се поставят в кофата за боклук. Те, както и едрогабаритните отпадъци трябва да се оставят до контейнерите и това да е съобразено с графика за извозване, публикуван на сайта на инспектората. https://inspectorat-so.org/

„Ако се сложи в големия контейнер един кашон, следващият гражданин си оставя торбичката с отпадъци до него и така възниква минисметище. Нека не си разваляме настроението и да се налага инспекторите да правят забележки. Или както снощи по бул. „Янко Сакъзов“ да глобяват обекти за нерегламентирано изхвърляне на кашони. Това, че сме в карантина, да ни направи по-дисциплинирани, да подпомогнем и ние работата на фирмите, защото и на тях не им е лесно.“ – призова директорът на инспектората.

Гражданите могат да допринесат за по-чистия град и като преместят своите автомобили от улиците, които се мият, а графикът за това също е публикуван в интернет. „Целта е да е по-качествено почистването. В противен случай фирмата се санкционира за нещо, за което не е виновна, но и ние не изпълняваме собственото си желание да живеем в по-чиста среда.“ – обясни инж. Георгиева.

При контрол на строителните обекти през март са проверени 160 и са съставени 41 акта, а за април при 98 проверки са установени 34 нарушения. Инж. Георгиева разказа за един от случаите – строителна фирма вчера е замърсила измитото часове по-рано платно на бул. „Симеоновско шосе“, за което е глобена и е била задължена да премахне мръсотията.

Собствениците на кучета трябва да почистват след домашните си любимци, иначе ще бъдат глобявани, а проверките за това няма да бъдат прекратени по време на празниците. Почивните дни обаче инспекторатът ще използва за премахване на опасни градски елементи, като например наклонени стълбове, както през тази седмица бе направено в „Лозенец“.

Контролът на всички дейности по чистотата Столичен инспекторат извършва чрез служители на място, а също и чрез джипиес системата на автомобилите, както и чрез видеонаблюдението. Сигнали могат да се подават при дежурния в инспектората на тел. 02/9875555.

Интервю на Светослав Николов: