В началото на месец август в предаването „За града“ с водещ Лили Ангелова гостува Ина Килева, изпълнителен директор на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

Припомняме ви интервюто ѝ, тъй като поводът за гостуването беше важен от гледна точка на музикалните среди, а именно статутът на Национална ISRC агенция, който БАМП придоби. Преди броени дни асоциацията на продуцентите у нас подписа договор с Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), по силата на който придоби статут, който ще улесни монетизацията на цялото българско музикално съдържание в дигитална среда. Това е международен стандартен код, чрез който всеки аудио или видео запис „живее“ и бива идентифициран в дигиталните платформи и не само там.

Това означава, че асоциацията става официален доставчик на ISRC кодовете, които опростено ще наречем дигиталното ЕГН на всяка песен. Този код гарантира, че репертоарът на артиста ще може да стигне да стрийминг платформите, които бележат все по-високи ръстове на потребление. ISRC кодът е паспортът на записите, без който те не биват допускани там, където музикалното съдържание генерира приход за своите създатели и собственици на права.

Повече информация по темата можете да намерите в интервюто на водещата Лили Ангелова с Ина Килева от БАМП тук: