До 10 дни столичният пазар „Красно село“ ще бъде първият пазар в страната с автоматична система за проверка на температура, като „гражданите ще се допускат през турникети по подобие на тези в метрото“. Това обяви в ефира на bTV radio изпълнителният директор на „Пазари Юг“ Николай Попов. Новите устройства ще бъдат снабдени със специална термокамера и ако измерената температура е нормална, съответният посетител ще бъде допуснат на територията на пазара. За инвалидите и майките с деца, чиято температура също ще бъде измервана, ще има специално обособени входове и изходи с охранители. „В момента има 8 охранители дневна смяна, а след въвеждане на турникетите ще станат двама“, посочи Попов. За спазването на мерките „разчитаме на съвестта на гражданите и на самите търговци“, добави той.
„Устройствата ще бъдат разположени на обособените входове и изходи на пазар „Красно село“, както и на пазар „Иван Вазов“. Те ще имат и вградена система, която брои посетителите“, обясни Попов. Целта е „да дадем сигурност на нашите клиенти и търговци, че пазарът е безопасен и от друга страна, да улесним достъпа до него, тъй като допускането до пазара е през охранители“, допълни той. За целта дружеството, което управлява двата пазара, ще вложи собствени средства, като приблизителната стойност е 1500 лв. на месец. „В резултат ще спестим средства, които можем да вложим в обновление на пазарните площадки“, каза още Николай Попов.

За девета поредна година пазар „Красно село“ е домакин на базар на мартеници. „Едва 20 са търговците в сравнение с миналата година, когато бяха 90, „тъй като от Район „Красно село“ решиха сами да дават под наем тези площи“, коментира директорът на „Пазари Юг“. Не са повишени таксите за наем, а в границите на разумното….В предишни години сме реализирали близо 20 хил.лв приходи, но тази година те ще са драстично намалени“, подчерта Попов, като първоначалните изчисления показват приходи в размер около 4000-5000 лв.  Столичният инспекторат извършва регулярни проверки за нерегламентирана продажба на мартеници в съвместни акции с органите на МВР.

Има ли повече клиенти близо година след откриването на спирката от третия метродиаметър на Пазар „Красно село“? Защо пазарите са по-сигурни от големите търговски центрове?

Отговорите на тези и други въпроси ще откриете в интервюто на Георги Митов с директора на „Пазари Юг“ Николай Попов: