На 19 февруари е Месни Заговезни или Неделя Месопустна. Месни Заговезни винаги е 8 седмици преди Великден (тази година на 16 април). Това е първият празник, свързан с великденския цикъл.
От този ден до края на Великите пости - Великден, са забранени месото и месните продукти. Трапезата днес е само от месни ястия. В седмицата след това се яде много сирене, масло и яйца.
На месни Заговезни се приготвят баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо. През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени.
Денят се нарича още Неделя Месопустна, защото е последният ден преди постите, когато се яде месо. Както се мени датата на Великдена, така се менят и датите на празниците свързани с Великденския цикъл, а Месни Заговезни е първият празник, свързан с този цикъл.