На 14 октомври православната църква отбелязва паметта на българската светица Петка Търновска.

Имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

Света Петка е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят.

Тя е родена в град Епиват на Мраморно море през XI век, просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в Светите земи на Палестина и завършва земния си път в Епиват, където нетленните ѝ мощи извършват многобройни чудеса.

Оттам започват и дългите ѝ посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят „своя“ и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци.

Цар Иван Асен IІ ги пренася в Търново, където се пазят до превземането на града от турците. След дълги странствания те намират покой в румънския град Яш. На 13 юни 1641 г. са положени в новопостроения храм „Св. Три светители“, където след пожар по чудо остават невредими. На 27 декември 1888 г., с благословението на митрополит Йосиф, мощите на света Петка са пренесени в новата митрополитска катедрала в Яш, където пребивават и до днес, утвърждавайки храма и града като главен център на поклонничеството в Румъния.

Петковден се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. На този ден обикновено става заплождането на домашните животни, известно още като овча сватба или мърлене.

Християните почитат Света Петка като покровителка на жените и техните домашни дейности - предене, тъкане, кроене, шиене.

В района на Тракия около Петковден са известни специални жертвоприношения на черни кокошки, наричани Кокоша черква, Господева черква, Божи дух и др.

На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на света Петка.

Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредната трапеза включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.

Днес у нас патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в Светата литургия в старинния столичен храм „Св. Петка“, на ул. „Калоян“ 7, която ще бъде възглавена от Браницкия епископ Григорий.