Днес отбелязваме Въведение Богородично.

Празникът се чества и като Ден на християнското семейство и християнската младеж.

На 3-годишна възраст Богородица е въведена от семейството си в храма, като именно това се празнува днес. Тя била дарена със сила и мощ, която е трябвало да притежава, за да стане Божия майка.

От векове наред предците ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци и усвояват най-важните знания за света.

На този ден цялото семейство ходи на църква, за да помоли за здраве и благоденствие. След това всички се събират у дома, за да хапнат топла питка и вкусна храна, за да почетат празника Въведение богородично и здравата връзка помежду си. След вечеря масата се оставя неприбрана, за да дойде Богородица през нощта да си хапне и да благослови дома.

На този ден има народен обичай да се гадае какво ще бъде времето през цялата следваща  година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата много богата.

Много от традициите и обичаите, спазвани на този ден, са останали в историята, но Денят на християнското семейство е празник, който трябва да почитаме и уважаваме. 21 ноември е прекрасен повод да покажем на близките си колко много ги обичаме и колко много означават те за нас. Семейството е ценност, успяла да съхрани народността и духовността ни през годините, затова нека посветим празника на най-близките си хора и да се заредим с  много любов.