Днес, 13-ти февруари, отбелязваме Световния ден на радиото, определен от ЮНЕСКО през 2012г. по инициатива на Италия. Ние от bTV Radio сме изключително щастливи да отбележим този празник на звука, на радиото като източник на качествена журналистика, надеждни новини, любима музика, забавни предавания и страхотни водещи.

Към днешна дата, на ден радиото достига до над 70 % от населението на Европа, като средната слушаемост е в продължителност на 3 часа и 19 минути[1]. В България процентът на аудиторията е дори по-голям от средния за Европа, като достига до 88 % от населението[2]. В топ 5 на най-слушаните радиа своето място заема и радио N-JOY - една от най-големите радиостанции в страната. 

          Големият обхват на радиото и положителният ефект, който то има върху настроението на слушателите, в комбинация с местата за слушане, правят този канал много функционален и приложим за разработване на марките, активиране на слушателите към покупка, постигане на широка разпознаваемост на бранда, изграждане на доверие към марката, надграждане в омничанъл комуникация и др. 

           По време на пандемията слушането на радио бележи значителен ръст, като в някои държави достига до близо 40 % увеличение[3].Затварянето на голяма част от физическите магазини е времето, в което брандовете мислят как да привлекат своите клиенти онлайн. Проучването на Radiocentre „The Online Multiplier“ установи, че радиото е четири пъти по-рентабилно от другите медии при стимулиране на търсене на дадена марка онлайн.

 

Ако искате да научите още интересни данни за силата на радиото по отношение на таргетиране, увеличаване на ефекта на рекламните кампании, изграждане на разпознаваемост на даден бранд и още много други, последвайте линка

Нека заедно да отпразнуваме празника на медията, която ежедневно информира, забавлява и вдъхновява милиони хора по света! Честит Световен ден на радиото!

 

[1] Egta Radio Focus 2019, http://www.egtaradioday.com/wp-content/uploads/2021/02/2021_egta_wrd_the_sound_of_success.pdf

[2] Nielsen Admosphere Bulgaria, 88% от българите слушат радио; автомобилът е мястото, където най-много се слуша радио, 12.02.2021

[3] https://www.radiocentre.org/wp-content/uploads/2020/05/OEM_Radiocentre_Infographics_32.pdf