143 години от обесването на Васил Левски - възпоменания в памет на Дякона се провеждат в цялата страна. Кулминацията им е тази вечер пред паметника му в София. В родния град на Апостола церемониите вече започнаха.

Събитията по повод годишнината от смъртта на Апостола в родния му град Карлово са започнали още от сутринта. Къщата музей на Апостола ще посрещне тържествено шествие в негова памет. В двора на къщата се намира и паметник на неговата майка Гина Кунчева.

„Левски е символ, Левски е идеал, Левски е идеал, Левски е история, Левски е България”, каза Стефан Караиванов, негов родственик, който поднесе цветя на паметника на Гина Кунчева.

Почитаме паметта на Левски
(Photo: Ладислав Цветков)

Купчини цветя и венци покриват основата на паметника на Васил Левски в София. Десетки хора идват тук още от снощи, за да почетат паметта на Апостола.

Паметникът на Васил Левски се намира на мястото, на което е било бесилото на революционера. Монументът е издигнат след Освобождението и е направен по проект на чешкия архитект Антонин Колар.

„Народът гордо пазил той, някой ден през някой час, той ще се върне тука при нас, никога няма да угасне любовта, към тоз войвода, дето борил се е за свобода”. Автор на тези стихове са децата от 4 В клас на столичното 41-о училище.

Почитаме паметта на Левски
(Photo: Ладислав Цветков)

10-годишният Никола, който е отишъл заедно с баба си, за да остави цвете пред паметника,  е нарисувал портрет на Апостола. „За мене той е велик герой, той се е борил за свободата и му се е получило, но накрая му се е получило зле, че са го обесили и не може да го избегне”, казва Никола. По думите на баба му децата трябва да знаят, че са българи и че за тази България са загинали хора, които трябва да се уважават.

Потомката на революционера - Христина Богданова се опитва да пази завета на Левски и до днес. „Да имаме куража и смелостта, да имаме погледа, да направим избора как ще живеем. За да станеш такъв герой какъвто е от този мащаб, преди всичко си човек, а какви човеци ставаме, много, много зависи от това в какво семейство растем”, казва тя.

Тържествената церемония и поклонението по повод 143-тата годишнина от гибелта на Васил Левски пред неговия паметник в столицата  ще започне в 18 часа.

Почитаме паметта на Левски
(Photo: Ладислав Цветков)

В сградата на парламента е открита изложба. В нея могат да се видят косите, камата и писма на Апостола. Експозицията ще е отворена за посетители в събота.

Тефтерчето на апостола пък ще бъде изложено в гербовата зала в президенството отново в събота.