До 23 декември възстановяването на здравните права е двойно по-евтино. До тази дата това може да стане като се заплатят всички дължими вноски за последните 3 години.

23 декември е последният работен ден преди влизането в сила на новата разпоредба. От 28 декември НАП вече ще изисква да се плащат всички вноски за 5 години назад, а не както е сега - три години.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП.

Справка за здравноосигурителния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях.

Повече информация за възможностите за проверка на здравноосигурителния статус, възстановяване на здравни права, както и друга информация, клиентите на НАП могат да получат на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.