От днес, 1 ноември, до края на месеца Пътната полиция провежда традиционната си акция „Зима”, в рамките на която ще бъде проверявана готовността на участниците в пътното движение за зимния период.

Тя ще протече на три етапа.

Първо – от днес до 11 ноември, ще се правят проверки на велосипедистите, каруците и малогабаритната селскостопанската техника.

За велосипедистите, например, е важно да имат изправна осветителна уредба – бял или жълт преден фар, червен светлоотразител отзад, както и светлоотразители на спиците на колелата.

През втория етап, който ще протече от 10 до 20 ноември, акцентът ще е върху пешеходците – тяхното поведение и поведението на автомобилистите към тях.

През третия етап – до 30 ноември – ще се проверява пригодността на автомобилите за зимните условия.  

Зимните гуми не са задължителни по закон, но гумите трябва да са съобразени с пътните условия и да имат дълбочина на протектора най-малко 4 мм, обясняват от полицията.

Основните проверки, които ще се правят на автомобилите по време на акция „Зима”, се отнасят до осветителната уредба, работата на чистачките и умивателната система на стъклата, както и допълнителното оборудване – например светлоотразителен триъгълник.

Ще се прави и проверка на документите.