Вероятно до края на месеца ще бъде възможно онлайн плащането на глобите към КАТ, каза началникът отдел „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Това е свързано с въвеждането на няколко електронни услуги, свързани с дейността на „Пътна полиция“ и Дирекция „Български документи за самоличност“.

По думите му нарушителите на пътя, заснети от видеорегистратори, може да бъдат санкционирани, ако гражданинът, който е направил клипа, е готов да свидетелства и да подаде съответния сигнал.

Един истински ловец на шофьори нарушителиЗа две години Веселин Стойчев е публикувал над 400 клипа на нарушители, гледани над 100 хил. пъти

Прави ми впечатление, че все повече хора имат съпричастност към това, което се случва по пътищата – това са хора, които са осъзнали, че така повече не може, и спазват правилата, каза той по адрес на хората, заснемащи нарушители.

Комисар Рановски коментира няколко от тези видеа, показващи каране в насрещното на магистралата, отнемане на предимство и пр.

Комисар Бойко Рановски
(Photo: Ладислав Цветков)

На въпрос защо хората карат в насрещното по магистралата, той отговори, че ако се прави умишлено, е самоубийство. Имало много случаи на заблудени граждани. Но можело да става въпрос и за хора, които живеят наблизо, познават района и предпочитат да изминат някакво разстояние в насрещното, вместо да обикалят до следващия пътен възел. „Това е недопустимо“, подчерта комисар Рановски.

Той припомни, че с последните промени в закона има предвидена санкция от 3000 лв. за такова нарушение. Промените минаха на първо четене, надяваме се да минат и на второ, каза той.

Комисарят добави, че пътна полиция иска превишаването на ограничението на скоростта с 60 км/ч да се криминализира.

За събираемостта на глобите той посочи, че „има съответните служби в държавата, които трябва да се занимават с това“.

Помолен да коментира нетолерантността на пътя, той отговори, че „всички указания, които даваме до служителите на КАТ, включват мерки срещу най-агресивни и опасни шофьори на пътя. Трябва да се вземат драстични мерки, за да може да се повлияе на поведението им“.

Рановски добави, че акцията срещу кортежите не е рекламна, продължава и сега и ще продължи, докато не се повлияе на това поведение.