Доматите в града не са само на пазара и в магазините. Те са и в нашите домове и в споделените градини – и точно за тях ще бъде специалният празник – Първи празник на градския домат. Интервю с организатора – Диана Димитрова.
Доматите в града не са само на пазара и в магазините. Те са и в нашите домове и в споделените градини – и точно за тях ще бъде специалният празник – Първи празник на градския домат. Той ще се проведе на 24 август, събота, в Споделена зеленчукова градина 1 на ул. "Тодор Кожухаров" № 35 от 17:30 ч. до 20:30 ч.
Близо до пресечката на симеоновско шосе и Г.М. Димигтров между блоковете е сгушенва малка зеленчувкова градина.
Грладсокот земеделие, ползите от него, за трите споделени градини, ще видят избложба от домати, отгледани в София – всеки който гледа домати на балкона в задния двор и ли в споделена градина, може да ги донесе, но по-рано – към 17 ч. самото събитие ще е от 17:30. „Да видим на едно място събрани голямото разнообразие от сортове, които се гледат в София“ Ще научат за сортовете, за ефективните методи екологични методи за растителна защита „Важно е да отбележим, че екологичният начин на отглеждане на зеленчуци е една от основните характеристики на споделените градини. Не използваме пестициди, хербициди, изкуствеин торове. Правим големи усилия да отглежшдаме чиста храна в града. Това не е невъзможно.“ Ще има работилнички за малките, свързани с темата за зеленчуците. „Хората ще имат възможност да огледат нашата градината, да им разкажем какви екологични практики прилагаме на място. Ще се запознатя с много нови интересни хора.“ Ще има вкусна храна. Накрая от всички изложбени домати ще се направи споделена салата.
Прибори се носят от въкщи чеинийка чашка и вилица: „Едно от основните ни парвила е да сме максимално щадящи към околната среда във всички аспекти. Един от тях е жотпадъците. Много от нещата, направени в градината, са от непотребни вещи, на които сме сменили преднтазначението и сега те отново са полезни, събираме отпадъците разделно, органичните отпадъци ги компостираме и не използваме посуда за еднократна употреба.“
Това носи връзката с хората, природата и духа на общността. Не сме в конкуренция, а сме заедно в занимание, срвързано със здравето, земята и природата. Как, тръгваейки от един такъв фокус, идеите за връзка и общност могат да влязат в повече аспекти от нашия живот? „Мнжого от нас нямат възможност да се докоснат до земята в забързаното ежедневие в бетонния град. Споделеното земеделие ни дава възможност да си припомним и да научим децата откъде идва храната. Дава ни възможност да се разтоварим след един натоварен ден в града. Дава ни възможност да общуваме с други хора със сходни инстереси, да си помагаме много. Отглеждаме вкусна храна. Основната цел е да усетим радостта от това да отгледаме нещо живо. Не мога да ви опиша какъв огромен е възторгът на децата особенно човек да си хапне чери доматче или чушка, която сам е произвел от семенеце.“ Потвърждамва предположението, че споделя с другите хора. „Всеки е насадил различни неща и ежедневно всеки споделя останалите – дали ще е връзка мента или домати, краставици, тиквички. Който откъсне, стига да е повече от едно, другите ги раздава на останалите в градината. Формира се усещане за общност – хора, които правят нещо заедно. И това е много ценно, защото един от проблемите на големия град е, че хората просто спираме да общуваме един с друг, чживеем в големви блокове и непознаваме съседите си. Споделените градини дават възможност хората по непринуден начин да влязат в контакт един с друг, да обменят идеи, да си помагат, и да се чувстват част от една общност.“
Щедрост, събираме се, общуваме, споделяме едно преживяване -каква нова перспектива за града? Нерегламентираният паркинг е станал прекрасна градина „тя може да превърне едно запуснато място в зелен оазис.“ Такова място може да бъде източник на много нови идеи за начина, по който живеем в града: „От една страна отглеждане на зеленчуци, компостиране. Не е толкоав трудно, нито пък мястото му е само на село. Ние поливаме с дъждовна вода. Много са акспектите – отглеждането и консумирането на „чиста и здравословна храна, общуването по позитивен начин с други хора, преобрпазяването на градската среда - да бъде по-зелена, по-пъстра, по-приемаща.“
Носи перспектива на бъдещето – не задоловянването на желанията тук, сега, веднага, а грижата и любовта, трудът, които ще дадат плод не далеч в бъдещето, но все пак в бъдещето, което ни кара да вдигаме глава, за да го погледнем.
Интервю на Светослав Николов с организатора – Диана Димитрова