Разкриват допълнителни места за първокласниците в големите градове. В столицата се оказа, че стотици деца не са приети в кварталните училища и са изправени пред риска да пътуват до отдалечени райони всеки ден.

Скоро близнаците Диди и Тони ще напуснат завинаги детската градина и ще поемат по нов път. Най-близкото за тях училище е 73-то. То е на метри от дома им и буквално залепено до детската им градина. Обаче не са приети там.

„Моите близнаци няма как да имат нито брат, нито сестра в училището, нито брат или сестра в детската градина. Те автоматично не получават нищо по този критерий. В съседното училище пък водещият критерий е местоживеене. И там отпадаме от класацията и се получава един абсурд”, категоричен е Диан Ватов

Родителите предлагат да има единни критерии за прием във всички училища, а не всяко да определя самостоятелно правилата.

В списъците на кандидатствалите първокласници за столичното 73-то училище се вижда, че са приети 104. В резервите обаче са още 85 чакащи.

Тъй като стотици бъдещи първокласници са в ситуацията на Диди и Тони, министерството препоръча приемането на допълнителни деца в паралелките - до 29, където се налага и има възможност. „От днес последователно прозвъняваме всички резерви. Това са хората, които по низходящ ред също имат голям брой точки”, посочва Анна Радева.

В столичния инспекторат по образование вече са постъпили молби от няколко училища за прием на още първокласници. Диди и Тони получиха предложение да се запишат в по-отдалечено училище от дома, но в същия квартал и вероятно ще учат там.