Две дежурни детски градини ще бъдат отворени в София, за да се грижат за децата на лекари, медицински сестри и санитари от COVID отделенията в столицата. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова в профила си във „Фейсбук“.

Тя уточнява, че е предложила тази възможност на директорите на болниците, които са разговаряли с екипите си в COVID отделенията.

По думите й, над 80 са децата на медиците, за които до момента са събрали информация и на които ще бъде осигурена грижа през деня, докато техните родители се грижат за болните от COVID-19. 

"Благодаря на директорите 124-а и 117-а детска градина – г-жа Димитрова и г-жа Врачева и на техните екипи, които се съгласиха да отворят и да работят с децата на медиците. Заедно с тях до края на седмицата ще направим необходимата организация за приема на децата", каза столичният кмет.

124 детска градина се намира в близост до Александровска болница, ВМА и Пирогов, а 117 детска градина в „Младост“ е до Окръжна болница „Св. Анна“ и „Софиямед“.

"Знам, че затварянето на детските градини за 3 седмици (от 30 ноември до 21 декември) ще създаде големи неудобства за много семейства в София, не само тези на медиците. Но съм убедена, че сме длъжни да дадем сигурност на лекарите, медицинските сестри и санитарите, които в момента лекуват 2142 пациенти. Това е най-малкото, което можем да направи за тях“, допълни Йорданка Фандъкова.