Escape е третият официален сингъл с видеоклип на албума „Touching the Divine” на продуцента д-р Милен Врабевски, с участието на известни имена от световната музикална сцена. Джон Пейн, екс-вокалист и басист на легендарната супер група Asia, записва соло вокалите за седем от песните в третия all-star проект на Intelligent Music, сред които е и баладата Escape, а лиричната атмосфера на парчето е подсилена от оркестрация под палката на диригента и композитора Нелко Коларов.

Автор на композицията, аранжимента и текста е самият д-р Врабевски, който предоставя възможност за творчески принос около развитието на музикалните идеи в проекта на всички гост-звезди. В записите на албума във Phantom recordings в Лос Анджелис и в Intelligent Music Studios в София към компанията на Джон Пейн се присъединяват и Джоузеф Уилямс от Тото, Карл Сентънс от Назарет, и студийните легенди Саймън Филипс (барабани), Тим Пиърс (китара) и Нейтън Ийст (бас).

Видеото на Escape включва кадри от работната атмосфера между музикантите по време на звукозаписните сесии в София и Лос Анджелис, както и една специална изненада. Лентата на режисьора Ема Константинова е със специалното участие на звездата от култовия български филм „Вчера“ София Кузева-Чернева, която застава с дъщеря си Криста Чернева пред камерата на известния германски моден фотограф Щефан Цвикирш, ексклузивно за снимките на Escape в Берлин.