Екатерина Захариева поема поста министър на правосъдието от Христо Иванов, след като Народното събрание прие нейната кандидатура.

„За” гласуваха 126 депутати. 66 бяха „Против” – БСП, „Атака” и ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок. 17 депутати от дясното обединение и Патриотичния фронт гласуваха „Въздържал се”.

По-рано от БСП посочиха, че не откриват в рокадата заявка за реални политики по отношение на правосъдието, а ДПС видяха пореден повод да поискат предсрочни избори.

„Министрите трябва да се избират по лични качества и по това, което са направили към момента”, каза преди гласуването Екатерина Захариева.

Тя заяви, че много от тези, които я критикуват „могат само да си мечтаят” за постовете, които са ѝ предлагали и тя е отказвала.

Захариева посочи, че е „за” въвеждането на явното гласуване във ВСС, като по думите ѝ така ще се повиши доверието във висшия съдебен орган.

„Всички очакват влизане на качествени хора в съдебната власт. Засилване ролята на инспектората“, заяви Захариева. Тя допълни, че ако бъде избрана, че няма да влиза в политически задкулисни договорки.