Електробус по линия „84” ще се движи тестово в столицата до 30 май. Той ще бъде пуснат в движение след средата на януари. Електробусът е предоставен безвъзмездно на Столичната община за тестовия период. Това обявиха днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на "Столичен Автотранспорт" Слав Монов.

Той съобщи, че превозното средство е последен модел електробус и е климатизиран, отоплен, нископодов. Снабден е с рампа за инвалиди, с тапицирани седалки с подлакътници, със седалки за хора с увреждания, с противоплъзгащо покритие на пода. Електробусът е от изцяло електрически батериен тип, изминава около 250 км до следващо зареждане и идва у нас със зарядна станция, която вече е монтирана в гаража.

автобус, електробус, 84, транспорт, градски транспорт
Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на София посочи, че това е вторият електробус, който Столичната община тества.

Първият се движеше по тролейбусна линията на номер 11 и беше с карборатор, припомни Фандъкова. Този автобус се движил пробно в Париж преди месец. След приключването на този тест ще се направят анализи и ще се прецени какви електробуси да бъдат закупени.

Първоначалната инвестиция е по-голяма, но се изплаща, посочи кметът. Тя каза, че усилията на общината са последователно насочени към модернизация на градския транспорт със сериозен акцент върху екологичния транспорт и чистотата на въздуха. Основните инвестиции са в метрото и електротранспорта.

Кметът припомни, че е подменен около 90 на сто от тролейбусния парк в столицата, в ход е и подмяна на трамваите.

Столичният кмет припомни, че до края на януари "Столичен автотранспорт" се очаква да обяви процедура за закупуване на нови 120 автобуса, които ще се движат с природен газ.