Готова е електронната система за ваксинационните центрове у нас. Платформата (на ТОЗИ адрес) ще дава възможност на всеки гражданин да избере ден, час, ваксинационен център и предпочитана ваксина, а също и предварително да си свали документ за информирано съгласие.

От „Информационно обслужване“ посочиха, че системата ще е активна от 17 ч. днес, като най-ранният час за записване ще е след седмица – на 11 март, а най-късният – две седмици напред. Хората, които вече са получили първата си игла, ще бъдат служебно регистрирани в центъра, където вече им е била сложена.

Личните лекари не са обхванати от новата система. Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че причината е, че джипитата имат различна организация на работа и е много трудно да се пригоди системата към множеството случаи. За сметка на това те ще получат по-големи количества ваксини.

24 часа преди часа за ваксинация пациентът ще бъде подсетен с есемес или електронно писмо. Ще бъде уведомен и при проблем с обезпечаването на ваксината. „Тогава, когато сте си запазили час, това не е окончателно и задължително – може да настъпят много събития, може да откажете часа и да запишете нов“, посочи Ангелов.

По думите му все още има проблем с това, че лица от целевите групи не се явяват за ваксинация и трябва бързо да се търсят варианти за използване на флаконите. Целта на системата и на останалите усилия на здравните власти е да се управляват напливът и нужните количества от препаратите.

Ангелов призна, че е възможно системата да се използва за саботиране на центровете от антиваксъри, които да вписват себе си и свои близки и след това да не се явяват, но все пак изрази надежда, че на място ще се създава организация за самонасочили се пациенти, които реално искат да се предпазят от вируса.