Президентът Румен Радев, съпругата му Десислава Радева, екипът на bTV и деца, на които „Българската коледа“ ще помогне, украсиха коледната елха в президентството с играчки, които малчуганите изработиха заедно с Лили Боянова. Мариана Векилска помогна на малките гости да напишат писмата си до Дядо Коледа, майсторите от MasterChef приготвиха с тях сладки, а в компанията на техните гласове Михаела Филева пя коледни песни. bTV ще излъчи благотворителния концерт „Българската Коледа“ на 25 декември.

Заобиколен от любознателни малчугани, водещият на „Тази сутрин“ по bTV и bTV Radio Антон Хекимян им прочете коледна приказка от Асен Разцветников и им разказа как празникът събира хората. „Четенето нe е най-любимото занимание на децата в днешно време. Но ако успееш да ги заплениш, да им разкажеш, че с това ще им покажеш нови светове, те сядат и те слушат.“ – каза той пред bTV Radio. Децата слушаха с внимание приказката и разказите, с които Антон Хекимян им обясни непознатите за някои думи „бъдник“, „бъклица“, „ошав“. „Това са красиви български думи, които по-големите знаеха, но по-малките – не. Така че освен че чуха приказка и влязоха в коледната магия, за децата четенето на приказката беше и образователно занимание.“ – каза след това Антон Хекимян. Той сподели с малчуганите, че Бъдни вечер е един от най-красивите празници, защото цялото семейство е заедно.

Деца поздравиха участниците в днешната среща за украсяване на елхата на „Българската Коледа“ с балетен и народен танц, с песен, с изпълнение на саксофон... Участници в тържеството бяха изпълнители от 144 СУ „Народни будители“, танцов ансамбъл „Пламъче“, спортен клуб по художествена гимнастика „Финес“, Симона Кюрчева от Студио за класически и модерен балет „Ирина Стоянова“, Ая Христова от Вокално студио за поп и джаз „Икономов“, Добромир Добрев – възпитаник на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ в Стара Загора.

Преди да украси с тях елхата, държавният глава приветства участниците с думите: „Това е най-светлият празник, защото ни зарежда с много добро и ни дарява много вяра и надежда. Коледата сбъдва нашите мечти. Най-красивото нещо на Коледа са детските усмивки, които ни показват, че трябва да бъдем добри, че всеки от нас има нужда от подкрепа, от добра дума и особено – от протегната ръка в мигове на изпитания.“ Президентът, съпругата му, лицата от екипа на bTV и малчуганите заедно окичиха елхата с току-що изработените играчки, след което музикалната програма продължи.

Антон Хекимян участва за поредна година в „Българската Коледа“ – благотворителна инициатива, която ни събира в солидарност и подкрепа за хората, които имат нужда от помощ. Така правим не само техния живот, но и света по-добър. „Не можем да оставим проблемите някой друг да ги реши. Смисълът е да бъдем заедно и общо да направим нещо, защото това зависи от нас. Ние сме хората, които трябва да се съберем и да действаме, да не оставаме безучастни.“ – каза пред bTV Radio Антон Хекимян.

Антон Хекимян пред bTV Radio:

От празника децата си тръгнаха щастливи и с подаръци от bTV.

Телевизионния репортаж от празника и фотогалерия ще откриете на bTV Новините.

Как можете да дарите в „Българската Коледа“, ще откриете на сайта на инициативата.

Репортаж на Светослав Николов. Снимки: авторът.