След като преди няколко месеца проектът „Еструна“ бе отличен с „Латино Грами“ в категорията за най-добър фламенко албум за Al Este del cante, Арканхел и хор „Нови български гласове“ с диригент Георги Петков излизат отново на българска сцена – ще ги чуем на 31 март в Зала 1 на НДК. Така проектът се завръща в родното място – идеята за създаването му възниква именно тук. В нощта преди ранен полет Маргарита Борисова и Явор Ганчев от „Дюкян Меломан“ и „Джаз плюс концерти“ омайват с красотата на българския фолклор Арканхел след концерта му у нас. От този момент изминаха 7 години, музиката на „Еструна“ звуча няколко пъти у нас и десетки – в Испания, където е и записан отличеният с „Латино Грами“ албум. На 31 март на сцената на Зала 1 на НДК ще излязат Арканхел и хор „Нови български гласове“ с диригент Георги Петков, както и Дани де Морон и Рикардо Морено – китара, Хосе Мануел Посада „Попо“ – бас, и Агустин Диасера – перкусии.

Репертоарът на „Еструна“ се състои от оригинална музика на Арканхел и Георги Петков и нови интерпретации на традиционни песни от България и Испания. Песните са по стихове на Федерико Гарсия Лорка и Исидро Муньос, преплетени с традиционни текстове от българския фолклор като „Лале ли си, зюмбюл ли си“ и „Снощи съм минал, кузум Еленке“. Георги Петков е и автор на вокалните аранжименти на хора. „Водеща за всички участници е свободата – да търсиш и да откриваш нови хоризонти, докато черпиш с пълни шепи от красотата на традицията.“ – казват инициаторите на проекта.

Хор „Нови български гласове“ е сформиран специално за „Еструна“ от Георги Петков, който има богат опит в съчетаването на фолклор и популярна музика. Той е работил с музиканти като Адриано Челентано и Боби Макферин. От самото начало проектът е отворен към взаимодействие с джаза и световната музика. За основен китарист и музикален директор е привлечен Антонио Форчоне – един от най-оригиналните съвременни музиканти и композитори. Негов е и първият и най-голям хит на „Еструна“ – композицията „Аламбра“, в която е вплетена родопската „Руфинка болна легнала“.

След премиерата в София през 2013 г. пътят на Еструна минава през повече от 30 концерта в Испания, на най-големите сцени и фестивали за фламенко – Биеналето в Севиля, „Сума фламенка“ в Мадрид, „Белите нощи на фламенкото“ в Кордова, фестивалът за музика и танц в Гранада, и още – Барселона, Памплона, Уелва, Картахена, Малага, Ла Унион, Валенсия, Сеговия… Музикалната критика определя изпълнението им с еднозначното „истинска магия“. Проектът вече е видян от повече от 40 000 души.

През 2015 г. „Еструна“ са отново у нас, а през август 2017 г. правят логичната крачка напред в развитието си – програмата е записана на живо, по време на три концерта, най-внушителният от които е на античния римски театър в Мерида пред 3000 души. Албумът Al Este del cante, издаден от Universal Spain, след това получи наградата „Латино Грами“.

„Музикантите в този фюжън проект споделят общ интерес за постигане на нещо много красиво, което направи впечатление на всички присъствали на този концерт, защото всеки един от участиците допринесе с нещо от своята традиция и култура, като така придаде съвършен баланс и хармония на цялото.“ Пише La Vanguardia и това е само един от бляскавите отзиви за „Еструна“.

Още можете да откриете на сайта на организаторите тук. bTV Radio е медиен партньор.