От днес разговорите и мобилните данни в роуминг са по-евтини.

Трябва обаче да се внимава, защото при мобилния интернет има ограничения, след които се начислява надценка от почти 2 стотинки за мегабайт.

Евтин роуминг в ЕС
Снимка: btvnovinite.bg

Как се изчислява лимитът за безплатния трафик: Ако абонаментният план на потребителя е за 30 лева, тази сума се разделя на 15, а след това се умножава по 2. Резултатът е 4 – толкова гигабайта трафик може да използва този потребител в Евросъюза. Над тях следва надценка. 

Евтин роуминг в ЕС
Снимка: btvnovinite.bg

При разговорите и есемесите е по-просто – те се таксуват, сякаш ги ползвате в България – според тарифния план.

Евтин роуминг в ЕС
Снимка: btvnovinite.bg

Журналистът Георги Тошев изчислява, че прекарва по около 6 месеца в годината зад граница, в роуминг. „Мисля, че съм един от рекордьорите по платени лични сметки на глава от населението по простата причина, че освен професионалните ми ангажименти, имам и лични, които за щастие свързани с Европейския съюз – моето семейство, дъщеря ми живее в една от големите европейски столици”, обяснява той.

По-евтин роуминг от днес: Какво се променя Роумингът не отпада, просто цените падат; при мобилния интернет ще има лимити, изчислени по определена формула на базата на тарифния план, обясняват от Комисията за регулиране на съобщенията

Надява се, че сметките от по 800 лева ще са само лош спомен. Но има и уловки. 

„Важно е да се отбележи, че ако от Германия се обаждаме в трета държава, Португалия например, това ще се таксува като международен разговор. Това не е роуминг, а ще се таксува значително повече”, коментира Игнат Арсенов от Европейския потребителски център.

Телекомите ще имат право да начисляват надценки и ако се окаже, че картата се ползва само в чужбина.

„Счита се, че повече от половината от времето сте говорили в роуминг, дава повод да се мисли за злоупотреба. Идеята да е са облекчи в случая българския гражданин, когато пътува”, каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. 

Така Георги отново ще трябва да внимават с разговорите с детето си. „Това означава, че отново трябва да имаме български телефон във Франция. Много жалко, че не е домислено, аз се надявах от 15 юни да не съществува този казус”, отбелязва той. 

А в близките Македония, Турция и Сърбия таксите остават солени.