Епидемичната обстановка е най-усложнена в София. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на брифинг в Министерския съвет.

По думите ѝ в областта новозаразените с COVID-19 за последните 24 ч. са 990 души. Хоспитализираните са 2026, като 238 са на интензивно лечение.

Столичният кмет обясни, че основната цел на общинския щаб е да се намали натиска върху здравната система в града.

Тя посочи, че в 11 ДКЦ-та са разкрити COVID кабинети, където хора със симптоми могат да отидат за преглед и да им се направят изследвания. 

За пет дни през тези кабинети са преминали близо 1600 души, а антигенни тестове са направени на 1528 от тях  - положителни са 29%. 

Фандъкова коментира, че противоепидемичните мерки се спазват все по-добре от столичани, като през последните дни не са констатирани нарушения от контролните органи. Седем екипа ежедневно следят за носенето на маски в градския транспорт. 

„По никакъв начин мерките не трябва да се отслабват. Ще обсъдим поетапното връщане на учениците в клас, но смятам, че не можем да върнем всички ученици след 27 ноември. Трябва внимателно да се помисли как да дадем шанс на някои от тях да започнат училище, за да се изпълни образователната мярка, предложена от просветния министър“, обясни столичният кмет. 

Тя допълни, че Софийският оперативен щаб ще вземе решение в началото на следващата седмица относно връщането на децата от 6. до 12. клас в училище, които в момента се обучават онлайн.