"Затваряме училищата на територията на Столична община за срок от седмица, считано от понеделник". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на COVID-19 в София.

Фандъкова посочи, че е провела разговори с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, с който са обсъдили вариантите за онлайн обучение.

„От понеделник ще може децата и учителите да работят от вкъщи онлайн. Помолих директора на столичното регионално управление да направи справка. Като цяло учениците в София, над 90% и повече, разполагат с техническа възможност: таблети, компютри и телефони, с които могат да се включват, надявам се и учителите. Онлайн обучение, според възможностите“, обясни Фандъкова, цитирана от „Фокус“.

Затварят се и публични места: театри, кина, галерии, детски клубове и всякакъв вид клубове, концертни зали, за да може да се ограничи максимално събирането на хора.

Всички периодични и временни пазари също ще бъдат затворени.

„Сега ще затворим и пазарите в Малашевци, Подуяне, на Националния стадион „Васил Левски“ – всички места, на които се струпват много хора“, посочи кметът.

Фандъкова препоръча само при нужда да се пътува извън и към София.

Тя добави и че общината е готова да се подкрепи финансово Втора градска болница, която се включва като помагаща , за да се помогне с защитни облекла и всичко необходимо, за да се гарантира защитата на медиците.