Аптекарите ще могат да заменят лекарствата, изписани от лекарите с по-евтини аналози. Това предвиждат промени, които Министерството на здравеопазването ще публикува до дни за обществено обсъждане.

Лекарят ще изписва на коя точно фирма да пием лекарството. Ако обаче има друга, която го произвежда на по-ниска цена, в аптеката ще могат да ни го земенят с по-евтиното.

„И при двата случая говорим за един и същ лекарствен продукт, но произведен от двама различни производителя, съответно на различни цени", каза магистър-фармацевтът Светослав Крумов.

Нарича се "генерична замяна" - т.е. замяна на едно лекарство с друго, което съдържа същото активно вещество. Разрешена е в редица европейски държави. Лекарите у нас обаче са против.

„Той вижда пациента за 5 минути през гишето. Не искам да омаловажавам ничий труд, но не искам здравето и живота на хората да бъдат подлагани на риск", обясни общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Не за всички лекарства обаче може да се прави замяна. Например - за трансплантирани и за пациентите на инсулин, тя ще е забранена.

Ако се докаже, че само заради търговски интерес аптекарят е заменил конкретно лекарство - ще има наказания.

Агенцията по лекарствата ще изготвя списък с медикаментите, чиято наличност ще наблюдава. Ако получи поне 5 сигнала за липса на някое от тях, ще взима мерки.

Тогава Изпълнителната агенция по лекарства отива на проверка в склада и задава въпроси какво се случва, каза зам.-министът на здравеопазването Бойко Пенков.

Ако се докаже проблем с наличностите, лекарството временно ще се вкарва в списъка със забранените за износ. И само ако агенцията разреши, ще се търгува в чужбина.