Игри с билети за топ заглавия от юбилейния „София филм фест“, интригуващи интервюта и най-интересното около фестивала в ефира на Jazz FM, Z-Rock, Classic FM и bTV Radio

 

Филмовата вълна завладява и радиоефира до края на месец март. От Z-Rock, Jazz FM, Classic FM и bTV radio слушателите ежедневно могат да спечелят билети за топ заглавията на юбилейното 20-о издание на фестивала „София филм фест“.

 

Поредица от интригуващи гости ще направи киноманите част от голямото събитие. В ефира на Jazz FM и bTV Radio режисьорката Елдора Трайкова представи филма „Кеймбридж“ и разказа за стремежа на хората от северозападното село Доли Цибър към образование. Намерили своята реализация в чужбина, ромите от това село тепърва трябва да се справят с предразсъдъците в обществото ни, което лишава всички нас от ценен човешки ресурс.  

Програмата за „София филм фест“ включи също Джеки, Джони и Чарли - тримата култови български кинематографисти Георги Стоев – Джеки, Георги Пенков – Джони и Христо Илиев – Чарли, които вдъхновиха зрителите със своя разказ за един капитан, даващ ни уроци за живота. Тримата станаха носители на Наградата на София.

За слушателите на Jazz FM кинематографистът и музикант  Зигфрид сподели ценни думи за момента на вдъхновение и за това как можеш да живееш пълноценно, като се радваш на богатствата на живота и оставяш той да те води.

Гост в bTV Radio бе и Иван Тонев, продуцент на филма „Бартер" - заснет по актуалната тема за това как обикновените хора устояват на натиска на хората с пари, които искат да заличат рибарското им селище и да построят на негово място луксозни хотели. В главните роли са Филип Аврамов и Татяна Лолова. Участват още: Койна Русева, Марта Вачкова, Юлия Чернева, Владимир Пенев, Михаил Мутафов, Калин Вельов. Музиката е на Теодосий Спасов. „Бартер“ не е идеалистичен в смисъла на неосъществимото благоденствие. Редица примери от напредъка ни като общество през годините са бели лястовици, вече превърнали се в ятото на промяната, която желаем.

В ефир очакваме гостуването на още български киноавтори, които разсъждават със своите филми за състоянието на обществото ни днес и как се чувстваме в него, какви са механизмите на подкрепа и взаимопомощ, какви са историческите процеси, довели ни до тук.

Днес, сряда, прочутият британски театрален драматург и ветеран от Кралската шекспирова трупа Дейвид Фар също ще ни гостува за новия си филм „Онези отдолу“, проследяващ драматизма на междусъседските взаимоотношения. Изследователка на историята и наследството чрез фотоспомени, за които разказва в своите филми, легендарната Триша Зиф също ще сподели пред слушателите социалната значимост на своята мисия.

В четвъртък в ефира на bTV Radio режисьорът Антоний Дончев ще разкаже за филма си „Жената на моя живот“. С основен фокус темата за войната, която принуждава хората да напуснат домовете си, филмът предусеща мигрантската криза. Работата по него започва преди повече от пет години – тогава нищо не подсказва за събитията, които ще изправят пред невиждано досега предизвикателство целия свят.

За смъртоносната прегръдка с идеологическия цинизъм в либерално-наивните общества разказват Мина Милева и Весела Казакова в „Звярът е още жив“ и в радиоефира.

Киноманите могат да очакват специални новини, филмови акценти и интервюта със специални гости от 20-ия „София Филм Фест“ в ефирите на Jazz FM, Z-Rock, Classic FM и bTV Radio, а онлайн на сайта на Jazz FM – обобщение на филми и теми от фестивала.