Озелена площадка за фитнес на открито, две заграждения за игра на кучета – за големи и за малки животни, както и амфитеатър с пейки за 400 души на брега на езерото – това са някои от новостите, с които ще ни посреща след ремонта парка в „Дружба“, съобщи пред bTV Radio кметът на столичния район „Искър“ Ивайло Цеков.

Инвестицията е за 1 100 000 лв. и е от средствата на Общинския приватизационен фонд. Срокът за изпълнение е 125 дни, но готовите съоръжения веднага ще се предоставят за ползване. Така само след около 40 дни ще са достъпни новите места за фитнес и за игра на животните. Проектът обхваща и реновиране на две детски площадки откъм бул. „Кръстьо Пастухов“. Предвидено е засаждането на десетки дървета и стотици храсти, а отделно ще се постави и видеонаблюдение.

Амфитеатърът ще е на брега на езерото, близо до мястото, където на Йордановден се провежда официалната церемония в София за изваждането на кръста. Неговите 400 места ще гледат към цветните светещи фонтани, които преди няколко години придадоха допълнителен чар на изключително красивото място. Само на метри от там се намира един от основните столични културни центрове – общинският културен институт Дом на културата „Искър“.

В момента продължава основният ремонт на „Искърско шосе“, скоро ще се възложи ремонтът на ул. „5001“ – продължението на „Искърско шосе“ от „Димитър Пешев“ до входа на кв. „Миленков“. „Стойността на имотите се вдига, което означава, че с добър темп, а съм убеден, че може и с още по-добър – винаги това съм искал – районът се подобрява, обновява, става все по-приветлив и желан.“ – посочва обективен измерител районният кмет Ивайло Цеков.

Интервю на Светослав Николов: