Какво би направил ако откриеш мръзнещи, покрити с лед щъркели в снежното поле? В България хората ги прибират в домовете си. Така започва статия на „Гардиън” посветена на добрината на 53-годишния Сафет Халил, който приюти бедстващите птици и трогна сърцата на хиляди.

Спасяват премръзнали щъркели в СилистренскоДоброволци търсят още бедстващи птици

Рязкото застудяване в страната приземи стотици мигриращи птици, покривайки крилата им с лед, продължава британската медия. „Открих замръзналите щъркели до селския път”, сподели Халил. „И ги заведох у дома да се стоплят до печката и им дадох риба.”

Гардиън
Снимка: Guardian

Халил, който работи в пътната поддръжка, предизвика вълна от съпричастност в социалните медии в понеделник, а други в региона продължиха примера му, като над 40 птици бяха прибрани в домовете на хората, в гаражи и хамбари.

Щъркелите и зимата – кога птиците имат нужда от помощ и от какваВ последното денонощие се получиха десетки сигнали за хора, помогнали на изтощени и измръзнали птици

Експерти твърдят, че обледеняването на крилата им принудило птиците да прекарат нощта на земята, вместо по дървета, както обикновено.

Щъркели
Снимка: Reuters

"За първи път виждаме толкова много щъркели в беда в България", казва Христина Клисурова от Центъра за диви животни в Стара Загора. Тя призова хората да не прибират всеки щъркел, а само тези, които са в състояние на бедствие, ранени или със замръзнали крила, а също и да освободят всички спасени птици обратно в дивата природа възможно най-скоро.

Щъркели
Снимка: Reuters

С продължаването на ниските температури и снежните бури, Халил планира да задържи петимата си другари още няколко дни.

Как да помогнем на замръзнали щъркелиВ опасност са само тези, които не могат да отлетят

Птиците се възстановяват и се чувстват добре във временния си дом. „Вече получих две-три клъввания по ръката”, сподели Халил.

През 2016 г. в България има близо 6000 обитаеми гнезда на щъркели, около 1000 повече след последното броене преди десетилетие.

Щъркели
Снимка: Reuters

В съседна Румъния, над 200 малки птици, повечето от които дроздове, са намерени замръзнали тази седмица, каза Овидиу Буфнила от румънското орнитологично дружество.

Тя посъветва хората да не се опитват да хващат щъркели, защото това ще ги уплаши.