Приключи третото издание на Семинара по симултанен и консекутивен превод с испански език, който се проведе от 29 до 31 март в зала „Европа“ на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Той бе организиран от Институт Сервантес - София, Посолството на Кралство Испания в България и Катедра „Романистика“ към Филологическия Факултет на ВУЗ-а с медийното партньорство на Classic FM радио.

Сериозен интерес предизвика откритата лекция на водещия на предаването „Сутрешно кафе“ Георги Митов-Геми. Той разкри характеристиките, особеностите и предизвикателствата при превода от испански език в жанра „радиоинтервю“. Освен бакалаври от I до IV курс специалност „Приложна лингвистика“ с профил испански език и студенти от Магистърската програма по Транслатология, се включиха и студенти, които изучават португалски език, както и преподаватели от катедра „Романистика“.

 Георги Митов-Геми представи радиостанциите от bTV Radio Group и насочи вниманието към спецификите в програмата на Classic FM радио. Той обособи видовете интервю според мястото и начина на провеждането им и препоръчителните типове превод. Многобройните студенти в залата усетиха нюансите в превода на неговата среща в ефира с изявената испанска цигуларка Летисия Морено и придобиха ценен практически опит. В рамките на тридневния семинар, воден от професионалната преводачка Дора Скочева- Цветкова, бяха използвани и записи от интервютата на Геми с изтъкнатия диригент Давид Хименес – племенник на Хосе Карерас и директора на престижния Кинофестивал в Малага Хуан Антонио Вигар. Бъдещите професионални преводачи зададоха и своите въпроси, свързани с подготовката, поведението и изразните средства на преводачите и журналистите по време на радиоинтервю, отличителните черти на радиото като медия и своеобразния профил на единствената радиостанция за класическа музика в България и на Балканите- Classic FM.

В официалното откриване взеха участие директорът на Институт Сервантес-София г-н Хавиер Валдивиелсо и зам. деканът на Филологическия факултет на Великотърновския университет проф. Людмила Иванова. По думите й, семинарът полага основите за обсъждането на бъдещо партньорство с bTV Radio Group, като занятията ще продължат да се развиват с привличането на студенти от катедра „Журналистика и връзки с обществеността“, за които практическите познания също ще бъдат полезни.