Предизборната кампания да се намали от 30 на 21 дни. Това предвижда предложен от депутатите проект за промени в Изборния кодекс.

Предложението е внесено в деловодството на Народното събрание в понеделник следобед, предаде БГНЕС.

Сред вносителите е председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. “Прекалено дългата кампания води до апатия и вместо да мотивира избирателите да гласуват само може да ги отврати от острата политическа дискусия един месец преди изборите”, мотивират предложението си вносителите от ГЕРБ. Дават се примери, че предизборната кампания във Франция е две седмици, а в Чехия - 16 дни.

Предлага се занапред изборните секции да отварят в 07.00 часа и да затварят в 20.00 часа, т.е. с един час по-късно.

При провеждането на избори до 2018 г. се създава възможност за експериментално електронно гласуване по интернет. Изрично се предвижда, че резултатите от гласуването по интернет не се взимат предвид при определяне на резултатите от изборите, както и че след провеждането на гласуването ЦИК обобщава резултатите и извършва анализ на гласуването по интернет. Желаещите да гласуват по интернет, ще трябва да го заявят предварително.

От ГЕРБ предлагат и създаването на отделен - 32-ри избирателен район “Чужбина”, “за да може избирателите извън страната да гласуват за кандидатски листи и с преференция, а не само за партии и коалиции.

Заради решения на Европейския съд за правата на човека, се прави предложение право да гласуват да имат и затворниците, с изключение на осъдените на тежки престъпления. Избирателни права ще имат и лица, които са поставени под ограничено запрещение.