„За нас няма лидери, които да търсят устойчивото развитие на нацията; които да имат дългосрочно, смислено планиране, а не за създаване на нормативни документи, които да носят името „стратегия“. Няма емоционална чувствителност към въпросите и проблемите, която вълнуват отделните или групи граждани“. Това заяви в предаването „За града“ по bTV radio един от съавторите на новоиздадената книга “Лидери за ново начало” -  д-р Марина Стефанова- главен асистент в Стопанския факултет на Софийския университет, консултант по програмата „Бизнес за резултати“ на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) в България и председател на Българската асоциация на специалистите по корпоративна социална отговорност (БАКСОС). Така тя обясни липсата в новото издание на добри примери сред българските политици в България. Изследването е направено  съвместно с Жюстин Томс, Джейн Муита и илюстраторката Естер Гомбаш и читателите ще открият в него истински, качествени лидери от политиката, бизнеса, изкуството и др. Сред най-ярките имена в книгата са тези на Папа Франциск, Светлана Тихановска, Ричард Брансън и Елиф Шафак.

„Тези нови лидери съществуват и днес, които водят своите екипи и общности и света към една по-голяма устойчивост, която е основната задача на новия лидер“, счита д-р Стефанова. „В глобалния ни списък има двама политици, които ясно показват какъв е моделът, който българските политици биха могли да изберат, ако имат смелостта, ако им позволи партийната принадлежност или ако съумеят да убедят институцията на общинско или държавно ниво, че толкова драстична промяна може да даде много по-положителни резултати в един дългосрочен план“, добави тя. Според нея, това са Джасинда Ардент – министър-председател на Нова Зеландия и Одри Танг- министъра на новите технологии и дигитализацията на Тайван. „И двете са под 40-годишна възраст… И в двете страни се справят с кризата с коронавируса“.

По думите на университетската преподавателка, техният пример може да послужи на българските политици, а и на гражданите. „Имаме нужда да започнем сега не да го отлагаме след изборите, да изчакаме предизборната кампания, а да почнем да го изискваме като граждани с ясното съзнание, че демокрацията не е даденост. Тя се постига и преборва всеки един ден. Тя е диалог и взаимодействие на ценности, отколкото формални бюлетини или технологии, които въвеждаме в ежедневието си“.

            Чуйте цялото интервю на Георги Митов с  гл.ас. д-р Марина Стефанова в звуковия файл: