Трамвай №6 няма да стига до последните си три спирки заради строежа на третия метродиаметър, а около година и половина по-късно ще се възстанови нормалното му движение. За това увери зам.-кметът по транспорта Любомир Христов на заседание на ресорната общинска комисия, предаде БГНЕС.

Съдбата на участъка до басейна „Спартак” стана повод за протести както на хора от квартала, така и на активисти за запазване на по-екологичния електротранспорт.

Днешното изявление на Христов влиза в противоречие с по-рано обявяваните намерения на общината да пусне трамвайно движение и по другия ръкав на бул.”Скобелев” и така трамваите окончателно да напуснат тунела под НДК.

Общината: Само временно местим трасето на трамвай №6Промяната влиза в сила от началото на пролетта и ще е в сила до около година и половина-две

„Двупосочен автобус ще се движи по бул. „Арсеналски” за сметка на трамвай 6”, съобщи зам.-кметът и заяви, че няма да се премахва релсовият път.

„В края на март и първите дни на април ще се наложи изцяло да се затвори движението по бул. „Патриарх Евтимий”, в участъка при бул. „Васил Левски” и при кръстовището при бул. „Витоша”. Целият трафик ще бъде преустановен, включително общественият транспорт ще се пренасочва по бул. „Васил Левски”, като за целта ще се използва тунелът под НДК”, поясни Любомир Христов за това какво предстои заради изграждането на третия лъч на метрото.

Вече 3000 се подписаха в защита на трамвай №6 в СофияПротестът е срещу проект на общината за закриване на трамвайната линия

Зам.-кметът заяви, че се предвижда двупосочно движение в тунела, като се запазва една лента в посока център, за да се гарантира движението на тролеите, а останалият трафик ще се пренасочи по трамвайния „ръкав”.