Натоварването в средствата на градския транспорт в София е значително по-малко от обичайното, промени в разписанията не са правени – съобщи пред bTV Radio директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. „В зависимост от обстановката всеки ден се взимат нови решения. Ще търсим начини за оптимизиране на градския транспорт, за осигуряване на водачи в резерв – за всичко това имаме готовност.“ – увери той.

Единствената промяна в градския транспорт е спирането на нощните автобуси. За безопасността на всички превозните средства се дезинфекцират два пъти на ден – сутрин и на крайни спирки, дезинфекцират се и влаковете и станциите на метрото, а по уредбите пътниците се предупреждават да пазят дистанция. Водачите вече не продават билети, имат дезинфектанти, а предните врати не се отварят. Контрольорите ще работят с маски и очила. Те няма да глобяват хората с увреждания, чиито карти изтичат до 29 март. „Ако не се чувстваме добре – кихаме, кашляме – нека да не се возим в градския транспорт. Всеки един от нас трябва да се държи отговорно, за да можем всички да бъдем сигурни.“ – призова директорът на Центъра за градска мобилност.

Димитър Дилчев се обърна към водачите премерено да използват автомобили сега, когато вече няма синя и зелена зона, както и служебен абонамент. „Нека да имаме предвид хората, които живеят в центъра – не е удачно да паркираме там, за да се разходим. Зоната отпадна с единствената идея да улесним работещите в центъра. Ако нямате работа там с кола, не я ползвайте.“ – обърна се той към столичани и посочи, че съвестното отношение на всеки един от нас към ситуацията в града е изключително важно.

Интервю на Светослав Николов: