„Граждански бюджет” или „бюджет с участието на гражданите” e демократичен механизъм с над 30-годишна световна история. Чрез него част от бюджета на града се изразходва изцяло по решение на гражданите. Те предлагат, обсъждат и гласуват за идеи и проекти, а общината ги реализира. Гражданските бюджети се прилагат в над 1300 града в Европа и над 6000 града в цял свят. Продължава кампанията “Граждански бюджет за София”, която цели да постави основите за въвеждането на този механизъм в управлението на София. Гражданите са неразделна част от проекта от самото му начало. За въвеждането му настояват над 20 граждански организации в София, които застанаха зад него в неформална коалиция. Всеки може да се включи със своя идея до 31 октомври.

„Този механизъм увеличава комуникацията и доверието между гражданите и общината, както и повишава осведомеността за работата на Общината“, коментира в ефира на bTV radio Теодора Зарева, ръководител на кампанията “Граждански бюджет за София“ .

Според представително социологическо проучване, 92% от анкетираните столичани одобряват въвеждането на гражданския бюджет. 84%, обаче, споделят мнението, че общината не полага усилия да включва гражданите във вземането на решения за града и начинът по който стартира новата инициатива на кмета има опасност да затвърди това усещане.

 

Идеята за включване на гражданите бе припозната от кмета Йорданка Фандъкова с обявената от нея на 5-ти октомври инициатива за граждански проекти „София избира”. „Програмата беше изненадваща, стартира с един фейсбук профил и идеите се събират по мейл“, подчертава Зарева, което по думите й е „неадекватно“ и „несериозно“.

Организаторите на „Граждански бюджет за София” отправят публична покана към кмета за официално партньорство, с което да превърне обявената от столичния градоначалник инициатива в пилотен проект на гражданския бюджет в столицата.

„Един от ключовите елементи е прозрачността. Ние предлагаме на Общината да ползва тази платформа... Не разбираме защо няма отговор от кмета и администрацията на общината… Надявам се, че тази кампания няма да остане изолирана“, добави още Теодора Зарева.

Всички събрани данни в кампанията, включително тези от мащабното онлайн обсъждане, ще бъдат предоставени на Столична община, така че когато се приеме, механизмът да е максимално прозрачен и базиран на позицията на гражданите.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Теодора Зарева, ръководител на кампанията „Граждански бюджет за София“: