За миналата седмица над 5 000 души в страната са посетили лекар със симптоми на грип, от 400 хил., които се проследяват. Данните са на Националния център по заразни и паразитни болести.

Първи епидемия обявиха в Дупница и Сапарева баня. Там заболеваемостта е 120 души на 10 хил. В Сапарева баня е наполовина.

Учениците в двете общини излизат в грина ваканция до 27 януари (включително). Най-засегнати от грипната вълна в Дупница са децата на възраст между 5 и 14 години.

Само за вчерашния ден през през шестте педиатъра в града са минали 204 деца. В двете детски отделения в местната болница има настанени за лечение 26 деца, като от тях 17 са с пневмонии.

Разпоредено е незабавно изпълнение на всички предпазни мерки за ограничаване на заболеваемостта. 

Преустановят се консултациите на бременни жени и на кърмачета, профилактични прегледи и имунизации, планови операции в болниците, свижданията в лечебните заведения.

Днес учениците в Карнобат и Сунгурларе излязоха в грипна ваканция, преустановени са женските и детските консултации. 40% от учениците са болни, в детските градини 50% от децата отсъстват. Двойно са нараснали болните в последните дни, по данни на РЗИ.  

Монтана и Пловдив са пред епидемия. Повече болни от грип има и в областите Сливен, Пазарджик, Хасково и Враца. 

Вече има доказани 11 случая на грип в Бургаска област, а вчера са пратени пробите на още 11 пациенти и се очакват техните резултати.

Четири са щамовете на грип в страната. Симптомите са висока температура, мускулни болки и отпадналост. Най-често грипът се проявява при бебета и малки деца.