Новите санкции за колите без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" вече са в сила. В края на февруари повече от 350 хиляди автомобили могат да останат служебно без регистрация в КАТ.

В сила са и новите глоби за каране без валидна полица.

Ако зад волана е собственикът, глобата е 250 лв. Ако водачът кара чужда кола, санкцията скача на 400, а при повторно нарушение вече е 800 лева. Засега камерите на пътя нямат директна връзка с гаранционния фонд.

Изключение прави системата за средна скорост на автомагистрала "Люлин" – ако кола без платена застраховка попадне в обхвата й, собственикът ще получи честитка от КАТ.

От пътната полиция, успокоиха че когато колата е в гаража, глоба няма да има. Но регистрацията ще бъде отнета служебно. Месец по-рано собственикът ще бъде уведомен – от гаранционния фонд и от КАТ. Как обаче ще се възстанови регистрацията служебно – все още не е ясно.

Иначе подновяването на регистрацията след сключване на „Гражданска отговорност” ще става с посещение до КАТ и пускане на заявление срещу 2 лева. не е нужно да се явявате с автомобила, достатъчно е да представите документ за платена „Гражданска отговорност”.

В момента информацията между КАТ и Гаранционния фонд се обменя веднъж седмично на диск. От средата на годината това ще става всеки ден, когато системите се свържат онлайн.

С новите правила – отпадна „Гражданската отговорност” за леки ремаркета.