От днес за туристическо посещение в храм-паметника „Св. Александър Невски” ще се събират по 5 лева на човек.

Таксата е само за туроператорските фирми, които водят групи предимно от чужбина, уточни за bTV архимандрит Дионисий, който е председател на църковното настоятелство.

По думите му предложението за подобна такса е дошло от Федерацията на екскурзоводите. Съгласувано е с Асоциацията на туристическите агенции и оттам препоръчали цената да не е повече от 6 лв. на човек.

Ще бъдат освободени всички самоорганизирали се туристи, групи от учащи и поклонници.

Средствата са нужни на храма, за да се пуска осветлението, обясни архимандрит Дионисий. В момента за осветление храм-паметникът плаща на ЧЕЗ всеки месец около 1800 лв. Отопление не се включва, защото също е на ток, а за да бъде отоплен храмът, ще са нужни 25 хил. лв. на месец.

„У нас всички храмове са с широко отворени“, коментират Мария и Ведран от Сърбия – двама от гостите, посетили храма днес.

„Ние оставяме пари тук – купуваме сувенири и парите остават за църквата“, посочва Мария.

„Мисля, че държавата трябва да намери начин да помогне за издръжката на храма. Все пак той е най-важният във вашата държава“, добавя Ведран.

„Предполагам, че гостите на София няма да имат против, но тъй като има договореност това да се прави по-организирано, ни притесняват кратките срокове, в които двете страни трябва да се договорят“, казва Елена Денисиева от Асоциация на екскурзоводите в България.

От Българската асоциация на туристическите агенции заявиха, че не са съгласни с новите правила, но ще се съобразят с тях.

Таксата влиза в сила от днес, но ще има гратисен период от един месец.

Архимандрит Дионсий: Таксата за вход в „Св. Александър Невски” е за ток и отопление