На сцената, докато репетира за концерта си със Софийската филхармония, Хуан Диего Флореc посрещна 48-ия си рожден ден. Златното момче на класическата музика е роден на 13 януари, а на следващия ден ще се състои и първият му концерт в България.

На 14  януари в зала 1 на НДК Флорес ще представи емблематични за него арии от Росини, Доницети, Белини, Сен-Санс, Лехар, Масне, Гуно, Пучини и Едуард Лало. Диригент на концерта е маестро Кристофър Франклин.

Георги Митов ни среща с Хуан Диего Флорес в интервю за предаването „За града“ по bTV Radio:

Хуан Диего Флорес е сред най-уважаваните артисти в оперния свят.  Изящният тенор получава признание от Лучано Павароти, който лично го обявява за свой приемник, а Пласидо Доминго го нарича най-великият певец на днешното време. Талантливият перуанец първоначално има намерение да се занимава с популярна музика, но преподавателите му в Консерваторията в Лима го насочват към класиката, впечатлени от красивия му глас. Професионалният му дебют е през 1996 г. на оперния фестивал „Росини“ в Пезаро, където се включва в последния момент и изпълнява главната роля на Корадино в „Матилде ди Шабран“. Независимо от краткото време за подготовка, дебютът му е триумф и бележи началото на звездната му кариера. Неговият изключителен глас и удивителна техника го превръщат в сензация за една нощ и водят до нов дебют през същата година, на 23-годишна възраст, на откриването на сезона 1996/97 на „Ла Скала” под диригентската палка на Рикардо Мути. Оттогава той участва редовно във всички големи международни оперни театри и събития с водещи световни диригенти. През 2007 г.

Хуан Диего Флорес влиза в историята на „Ла Скала“, като нарушава десетилетната забрана и за първи път от 1933 г. до този момент изпълнява бис в театъра. Арията е „Ах! Приятели мои, какъв празник“ от операта на Доницети „Дъщерята на полка“, известна с деветте си високи до-та. Повтаря изключителната проява няколко месеца по-късно през 2008 г. в „Метрополитън”, в която от няколко години преди това не са били чувани бисове. Хуан Диего Флорес е признат за един от най-добрите тенори в историята от Би Би Си и е носител на най-престижни отличия и награди, включително най-високото отличие на Перу – Gran Cruz de la Orden del Sol, и титлата на австрийското правителство Камерзингер.

През 2011 г. Хуан Диего Флорес основава „Sinfonía por el Perú“ –социален проект, вдъхновен от венецуелската El Sistema, който създава оркестри и хорове из цялата му родина с цел да бъдат подпомогнати деца и тийнейджъри от най-уязвимите социални слоеве. Като признание за дейността на фондацията му той е назначен за посланик на добра воля на ЮНЕСКО през 2012 г. и получава наградата „Кристал“ от Световния икономически форум през януари 2014 г.